Blog

Zonwering, meer dan een nice-to-have

Zonwering vormt een grote meerwaarde in woningen en kantoren. Het houdt de zon tegen en regelt zo de lichtinval en de temperatuur. Bovendien is zonwering een stijlelement dat het karakter van een woning of ruimte mee kan bepalen.

De laatste jaren zagen we een grote evolutie in zonweringproducten. Waar het vroeger eerder een nice-to-have was, vormt zonwering tegenwoordig een belangrijke schakel voor een duurzame, comfortabele woning.

Zonwering wordt steeds belangrijker

Als ervaren zonweringspecialist zagen we de producten een enorme evolutie doormaken. Zo zien we vandaag volledig geautomatiseerde zonwering, die via smartphone of via sensoren bediend kunnen worden. Zonwering wordt bovendien steeds vaker opgenomen in domoticasystemen, waar ze een belangrijk onderdeel vormen van de dagelijkse huiselijke routines.

Die evolutie is er niet zomaar gekomen. Het heeft te maken met de functie die zonwering in een woning vervult. Deze functie is namelijk in de laatste 10-15 jaar veel belangrijker geworden.

De nieuwe, duurzame rol van zonwering

De functie van zonwering is heel simpel: zonnestralen tegenhouden. Door bepaalde zonnestralen wel of niet binnen te laten, bepaalt u de lichtinval in huis.

Zonnestralen brengen echter niet alleen licht, maar ook warmte met zich mee. Hoe minder zonnestralen u in de woning toelaat, hoe minder uw ruimtes dus zullen opwarmen.

Deze temperatuurregeling is vandaag de dag veel belangrijker dan vroeger. Men wordt immers verplicht om duurzamer met energie om te gaan, zowel voor de planeet als voor de portefeuille. Zonwering verlaagt de energiebehoefte van een gebouw aanzienlijk. Hierdoor wordt het steeds belangrijker voor moderne gebouwen om over kwalitatieve zonwering te beschikken.

Zonwering verplicht in elke woning?

Bij de bouw van nieuwe gebouwen wordt er vandaag de dag in de planningsfase al rekening gehouden met zonwering. Waar moet welke zonwering komen voor een duurzaam eindresultaat? Hoe moet de zonwering er uit zien om mooi in het geheel te passen? En hoe moeten we deze automatiseren voor een hoge gebruiksvriendelijkheid?

Het belang van zonwering in het thema ‘duurzaam wonen’ is dus niet te onderschatten, maar van een verplichting, zoals bij duurzame energieopwekking, is nog geen sprake.

Zonwering in renovatieprojecten

Niet alleen in nieuwbouw, maar zeker ook in renovatieprojecten wordt zonwering belangrijker. Zonwering kan een woning mooier, comfortabeler én duurzamer maken.

Mensen bezoeken onze showroom met de vraag hoe ze zonwering kunnen inzetten in een renovatieproject. In eerste instantie op het vlak van duurzaamheid en wooncomfort, pas in tweede instantie op het vlak van uitzicht en stijl.

Vragen over zonwering

We merken ook dat er steeds meer vragen komen over zonwering.

  • Welke zonwering is het meest effectief?
  • Hoe kies ik voor zonwering én uitzicht naar buiten?
  • Hoe kan ik verduisterende zonwering combineren met transparante zonwering?
  • Welke zonwering kan ik verduisteren?
  • Kan dit op solar energy?

Het is jammer genoeg onmogelijk om een algemeen antwoord op deze vragen te bieden. Het antwoord is afhankelijk van project tot project. Daarom geven we u in onze showroom uitgebreid advies op maat van uw project. Indien gewenst komen we vrijblijvend op plaatsbezoek om de mogelijkheden samen te bespreken.

Zonwering, meer dan een nice-to-have

Zoek een verkooppunt

Via onze verkooppunten leveren en installeren wij zonwering, raamdecoratie, outdoor living, rolluiken en screens bij particulieren, bedrijven en overheden in heel België.