Blog

Screens of rolluiken: Wat is de beste keuze?

Rolluiken en screens doen praktisch gezien hetzelfde: licht tegenhouden. Toch zijn ze enorm verschillend van mekaar.

Gelijkenissen tussen screens en rolluiken

Licht buiten houden

Zowel rolluiken als screens zijn vormen van zonwering. De pimaire taak is zonlicht tegenhouden. Door de hete zonnestralen te blokkeren verduister je je woning en creëer je een aangenaam binnenklimaat. Bovendien kan lichtinval soms vervelend zijn. Zowel screens als rolluiken bieden hier de oplossing.

Met een druk op de knop

Wie vroeger de rolluiken opende of sloot moest de zware rol met een lint bedienen. Vandaag hoeft dat niet meer. Met een druk op de knop, aan een kastje of op je smartphone, open of sluit je je rolluiken.

Ook screens zijn geheel automatisch te bedienen. Vanuit je zetel stel je je screens zo in dat je de perfecte lichtinval krijgt.

Tegenwoordig kun je je screens en rolluiken ook aansluiten op domotica. Zo bedien je ze met een smartphone of zelfs met je stem. Bovendien kun je een routine instellen. Met zo’n routine gaan je rolluiken of screens op een bepaald uur of op een bepaalde dag open of dicht. Staat de wekker om 7u30? De rolluiken en screens gaan mee open!

Voordelen van screens

Uiteraard zijn er ook verschillend tussen rolluiken en screens. In bepaalde gevallen zijn screens de beste keuze, in andere gevallen kun je beter kiezen voor rolluiken.

Behoud je zicht naar buiten

Met screens behoud je gedeeltelijk het zicht naar buiten. Het doek is in de meeste gevallen semitransparant en is zo gemaakt dat jij wel naar buiten kunt kijken, maar voorbijgangers niet naar binnen. Zo kun je overdag de zon tegenhouden zonder je zicht naar buiten volledig te verliezen.

Subtiele cassette

Een screen heeft een minder grote cassette nodig dan een rolluik. Dit zorgt voor een minder grote impact op het uitzicht van je gevel. Je hebt geen zware, robuuste bak aan je gevel hangen.

Geen licht, wel lucht

Screens zijn luchtdoorlatend. Je kunt er dus perfect je ruimte verluchten zonder licht binnen te laten. Dit is ook uiterst handig tegen muggen, vliegen en andere insecten die door een open venster naar binnen zouden komen. Je screen fungeert dan als vliegenraam.

Strak en modern

Een screen is doorgaans strakker en moderner dan een rolluik. Dat heeft enerzijds met de kleine cassette te maken. Anderzijds heeft een screen geen horizontale lijnen zoals een rolluik dat heeft. Dit zorgt voor een strakker geheel, perfect voor een moderne woning.

Voordelen van een rolluik

Zoals je kunt lezen brengt een screen veel voordelen met zich mee. Toch zijn rolluiken in veel gevallen een betere keuze.

Isolerende functie

Een rolluik isoleert. In de winter helpt een rolluik om de koude buiten te houden, waardoor je minder energie moet verbruiken om het binnen lekker warm te maken. Dat merk je op het moment zelf aan de binnentemperatuur, en iedere maand aan je energiefactuur.

Niet alleen koude, maar ook geluid botst tegen een rolluik. Is er een feestje in de buurt met luide muziek? Met de rolluiken naar beneden heb jij daar nog weinig last van.

Volledig verduisteren

Waar een screen nog wel wat licht binnenlaat, zorgt een rolluik voor volledige verduistering. Wil je thuis een film kijken maar schijnt het licht op het scherm? Of wil je op kantoor een presentatie geven maar is er te veel licht voor de beamer? Met rolluiken is dat opgelost in een handomdraai.

Inbraakwerend

Inbrekers raken ontmoedigd wanneer ze rolluiken zien. Ramen zijn kwetsbare punten in de inbraakveiligheid van je woning. Door er een rolluik voor te plaatsen, kunnen inbrekers veel minder gemakkelijk bij jou naar binnen.

Daarenboven beperk je het zicht voor inbrekers. Als inbrekers niet kunnen zien welke buit er binnen te rapen valt, zullen ze ook minder geneigd zijn om effectief in te breken.

Goedkoper

Rolluiken zijn doorgaans goedkoper dan screens. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de afmetingen en het type, maar in de meeste gevallen komen rolluiken goedkoper uit dan screens.

Wat is de beste keuze, screens of rolluiken?

Zoals je ziet zijn er heel wat gelijkenissen, maar zeker ook heel wat verschillen tussen screens en rolluiken. Wat de beste keuze is, hangt af van wat je juist wil. Welke voordelen en nadelen zijn belangrijk voor jou?

Ben je niet zeker wat de beste keuze is voor jouw bouw- of renovatieproject? Bezoek dan zeker onze showroom om de verschillende producten te bekijken en krijg raad op maat van onze experts.

Screens of rolluiken: Wat is de beste keuze?

Zoek een verkooppunt

Via onze verkooppunten leveren en installeren wij zonwering, raamdecoratie, outdoor living, rolluiken en screens bij particulieren, bedrijven en overheden in heel België.